top of page
  • Skribentens bildLinda Persson

Reyhan fotar i knepigt ljus - Fotokurs 3/3


Jag smygfotar med mobilen medan Reyhan justerar ISO
Reyhan justerar inställningar för porträtt i motljus

Man kan inte klaga på vädret när det är 20 grader och strålande solsken en septemberkväll. Reyhan knackar på strax efter 18 och är redo för sin sista kurstimme för den här gången. Efter en snabb återkoppling på tidigare kurstillfällen gav vi oss ut på en promenad längs sjön för att använda oss av de olika inställningarna i klurigt kvällsljus. Vi började med lite landskapsfotografering i solnedgång. Mycket skuggor i träden och skarpare ljus i horisonten av solstrålarna. Inte helt enkelt att få till direkt i kameran.

Vi fortsätter en bit längs sjökanten och jag ställer upp som "modell" bland färggranna ormbunkar med motljus. Här får hon tänka till med vinklar för vi "fuskar" inte med blixt idag. Det är inställningarna som ska skapa en bra bild i den här övningen. Vi fokuserar på att få till ett bra ljus i bilden, fokuspunkten för skärpa på rätt ställe, samt att kompositionen ska kännas ren och tillfredsställande. Lite skruvande på zoomobjektivet och när inte det räcker till, då får hon röra på sig själv för att få till tredjedelsregeln. Sist men inte minst, Reyhans favorit, om jag får döma av hennes reaktion.

Mobilbild på fotoelev
Reyhan fångar kvällens sista ljus

Rörelseoskärpa vs Frysa rörelse vs Panorering.

S-inställningen (slutaren) fick jobba hårt.

Jag sprang, gick och hoppade som en tok och hon fick till

(modellen till trots) riktigt bra bilder på kort tid. Påminde om fokuspunkten som ska vara på målet för att få skärpa på rätt ställe i bilden och att man kan flytta den och placera fokus i en annan del av bildytan. Nu har hon lite nytt att ta med sig hem att öva på. Hennes kompisar får trä på svettbanden får nu blir det nog mycket skutt och tricks i höst. Ser fram emot att både se och höra resultatet framöver.


Fick nyss ett fint meddelande på messenger från henne: "Tack för idag du inspirerar mig mycket. Jag kommer rekommendera dig starkt." Tack Reyhan och välkommen tillbaka om och när du vill!


/Linda


 
29 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page