top of page
  • Skribentens bildLinda Persson

Reflektioner om fotoredigering

Ikväll sitter jag och reflekterar över redigeringsstilar och trender.

Min redigeringsstil går åt vintage/höstkulörer men mest går jag efter känslan i bilden när jag beslutar slutresultatet. Därför kan det även sluta i svart/vit eller somriga toner.

Jag tycker om kontrast, gärna färger även om trenden har varit ganska matt toning med mycket "suddad" bakgrund de senaste åren. Nästan åt det målade hållet. Jag kör mitt eget race så mycket det går. Det är sällan jag "suddar" mer än vad som redan är skapat i kameran. Däremot tonar jag bakgrundsfärger för att skapa en ram av bakgrunden istället för att "vinjettera" dvs göra en mörkare toning runt kanterna kring motivet.

I bildexemplet, ett av mina senaste skapelser tillsammans med fina Matilda Flenner, har jag beskurit, tagit bort en massa grönt, ändrat skuggtoningen till lite åt det blå hållet och framhävt solljuset med "persikofärg". En snygg kombination som ger en gammeldags känsla utan att förlora den naturliga hud- och ögonfärgen.


Reducerad bakgrundsfärg för att få Matilda inramad utan vinjettering. Likaså bibehålls den naturliga hudfärgen och ögonen.
Reducerad bakgrundsfärg för att få Matilda inramad utan vinjettering.

Svart/vitt med mycket svärta (kontrast). Me like!
Svart/vitt med mycket svärta (kontrast). Me like!

Oftast gör jag flera olika varianter och väljer den som känns bäst. Har även gjort en svart/vit version som jag fastnat för. Men Matildas ögon är så fantastiska att jag föredrar den i färg i slutänden.


Hur tänker du? En trend är något som fungerar och efterapas för tillfället. Den kan vara i 6 månader eller sex år, men tillslut brukar luften gå ur och något nytt ta vid.

Jag tror att det lite mustigare och mörkare är på väg. Ser en hel del HDR i porträtt numera. Är inte helt förtjust i HDR på människor men använder det själv flitigt på bilar.


I slutänden handlar det alltid om smaksak. Mina kunder söker ofta något eget. Många fotografer lever på att hålla en rak linje. Det är tydligt och bra och absolut smart att göra marknadsföringsmässigt. Jag håller dock på min egen linje och låter min stil vara styrd av känslan just där och då i ögonblicket.


Ha en fortsatt trevlig helg, stay safe och redigera lugnt!


Tjillevippen


Comments


bottom of page