top of page
  • Skribentens bildLinda Persson

Recension: Tokina 100mm f2.8 macro för Nikon


Tokina AT-X PRO 100mm f2.8 macro

Det första objektivet jag köpte när jag var nybliven DSLR:are var ett Tamron halvmacro. Macrovärlden är fascinerande. Speciellt i första början för, nog, väldigt många fotografer. Men efter ett par år tröttnade jag på objektivet och sålde det tillsammans med mitt då D7100-hus. Har inte saknat det för med fullformat och ett skarpt premiumobjektiv så kan man beskära rätt hårt, och få macrokänsla i bilderna ändå.


Men nu det sista året har jag fått lite blodad tand igen. Inte direkt för att ta närbilder på döda flugor eller getingar och larver utan mer ur ett konstnärligt perspektiv. Att utforska vad man (läs jag) kan ställa till med, med ett macro inom fotokonst.


Råkade se på Cyberphoto ett Laowa 5x förstoring för relativt rimliga pengar och blev lockad att återuppta macrofotografering igen. Jag har däremot inte velat lägga pengar på något jag bara tänkt ha till lek. Men så för nån vecka sen eller två kanske, så dök det upp en begagnad Tokina 100mm ATX-PRO f2.8. Som inbiten märkesnörd så har jag haft svårt att titta på annat än Nikon men något drog mig till denna. Läste på lite grann och fann att den ju faktiskt är riktigt briljant. Superskärpa, fin färgåtergivning, bra bokeh och billig. Ett nytt kostar runt 5 000 kr idag om du ens hittar ett till salu. Några direkta minus har den inte. Väldigt skarp rakt igenom. På f5.6 är den i sitt esse. Några nämner kromatisk aberration men med dagens redigeringsprogram så är det snabbt åtgärdat. Sun flares eller solstjärnor är en smaksak. Den har fina spetsiga utskott om man gillar det och inte en stor rund "blob". Sist men inte minst - autofokus. Den är inte räcersnabb som premiumobjektiven men hittar relativt fort i min första bedömning. Ofta använder man manuell fokus till macro ändå. Kanske provar jag objektivet till porträtt nån dag och nyttjar AF men i första hand ska jag ha det till macrofotografering. (Men jag är glad att det finns AF på den. Det är ett plus. Dock krävs inbyggd AF-motor i kamerahuset och inte alla kamerahus har det så kolla upp just din modell innan köp.)


Tokina 100mm f2.8
Vattendroppar på asplöv - Oredigerad, direkt ur kameran (jpg) 100mm f6.3 1/400 ISO1000

Nu till första försöket. Jag hade lite svårt att förstå hur macrofunktionen funkar i relation till kamerahuset. Närgränsen är drygt 30 cm för 1:1 åergivning. Exponeringen gick ner ett par steg så att fota macro i f2.8 gick inte men 3.3, som jag aldrig sett tidigare, dök upp i displayen. Intressant. Hur som helst, lite mer ISO och bilderna blev alldeles utomordentligt toppen. Det är skarpt som utlovat, fokus på rätt plats om än lite ljudlig i motorn och inte jättesnabb men helt ok, snygga färger och allt som allt - riktigt mycket objektiv för pengarna. Ser fram emot att utforska världen med den framöver.


Tjillevippen!

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page