top of page
  • Skribentens bildLinda Persson

Recension av D780 vs D750 & D850 (Review of...) Första användningen...

Uppdaterat: 1 okt. 2020

När min D750 gick sönder nyligen och skulle kosta mer att laga än vad det var värt, så fick jag sätta mig på google och börja leta efter en vettig ersättare. D750 har redan flera år på nacken men är ett mycket populärt val bland fotografer än idag. Jag kan bara hålla med om dess förträfflighet. Men jag tänkte att som företagare så borde utvecklingen efter fyra, fem år ha gått så pass mycket framåt att det är värt att investera i en nyare modell.

Det kom att stå mellan D780 dvs uppgraderingen från D750 eller D850. Den stora skillnaden dem emellan är antalet pixlar och priset. Så frågan är, är bildstorleken verkligen värd att betala

10 000 kr extra för? Modellen har trots allt tre år på nacken också. Efter att ha läst, grunnat, funderat och läst lite till så föll valet på D780 och här är anledningen:

Man behöver inte så vansinnigt stora bilder som D850 levererar. Skärpan kan då till och med tyckas för skarp att det förtar känslan i fotot. Jag ska inte printa billboards och skulle jag det ändå så räcker 24.5 mp mer än väl. Jag har varit mer än nöjd med D750's kapacitet och därför blir D780 ett bra val för mig.


Nu till detaljerna Storlek och tyngdmässigt är D780 och D750 lika. Greppet upplever jag känns något större i handen. Några knappar har bytt plats och funktion men när jag väl fått in automatiken på fingrarna så kommer det bara vara positivt. Framför allt ISO. Den knappen har jag vanligtvis på vänsterhanden men sitter nu på ovansidan vid avtryckaren och är betydligt mer lättillgänglig. Men som sagt, när man fotat med D750 i många år så sitter vanan i fingrarna och nu när jag testfotar trycker jag på gamla ISO-knappen och ingenting händer. Ha ha Ser mig själv stå som ett fån tills jag kommer på varför. :-) Det andra positiva är en dedikerad back focus button som gör att du inte behöver pilla med inställningar längre. Den finns redan där för högertummen. *klick* Det tredje är mindre alternativ på programhjulet men istället tycker jag att den känns plastigare och det är synd. Det gamla hjulet är mer robust. Sen har vi blixten... Nej det har vi inte. Den är borttagen för att minska risken för fuktinsläpp i huset. Det blir till att leta sändare för att kommunicera med fristående blixtar men det är ingen "biggy". Det är sällan jag använder det men kommer garanterat att köpa till inom kort oavsett. Hellre en pryl för mycket än för lite när man fotar. Alternativet är kanske en billig blixt som får agera master från kameran. Funkar också! D780 är ett smakprov på det bästa från kameravärlden idag. Det uppgraderade batteriet klarar över 2200 klick på en laddning, det är mer än någon annan kamera men de gamla batterierna funkar också på den. Win win! Likaså har den 900 sekunders långexponering medans övriga modeller klarar 30 utan att använda Bulb-mode. Ganska markant skillnad! Den har visserligen "bara" 51 fokuspunkter i viewfindern men den har samma algorithm som proffshuset D5 med ögonigenkänning och spårning. Med liveview aktiverad pratar vi däremot om helt nya möjligheter.

Bakom den uppgraderade vinklingsbara pekskärmen sitter Z6:ans sensor och image processor med hela 273 fokuspunkter och kan skjuta iväg 12 bilder på en sekund. (Vilket jag råkade göra när jag var ute och testfotade. Det var nästan att jag tappade kameran för jag fattade inte vad som hände. Ha ha Istället för en bild på katten hann den ta åtta!!!) D780 har lovordats för sina filmegenskaper. Det är inget jag kommer använda allt för ofta men högupplöst 6K kvalitet (vs 4k på de flesta) så kommer kameran hålla för filmning i många år framöver. Det ger också fördel när man skapar Timelapsevideos. ISO:t maxar vid 51 000 (204 800) också lånad från Z6 , D850 klarar ungefär hälften.


Bra eller dåligt, jag vet inte än En annan sak jag reagerat på är färgåtergivningen. Färgmättnaden upplever jag något starkare och framför allt de gröna färgerna. Det blir väldigt grönt så jag får sätta mig och kolla inställningar på det. Älskar fortfarande att den har plats för två minneskort. Det är det bästa som hänt dslr.


Detta är min första upplevelse av nya kameran så när jag använt den mer så kanske det kommer en uppdaterad recension. Men hittills så bådar det gott och jag är nöjd med resultatet. * Ang. bilderna till bloggen. Det är orörda JPG direkt från kameran så att ni kan se resultatet av mina allra första bilder.


På återskrivande, tjillevippen!


"Dinosaurien som inte köper spegellöst" a/k/a LindaAllra första bilden 001, skärpan sitter där den ska.
Första bilden ur kameran 001 - skärpan sitter där den ska. Toppen!


Oredigerad, fotad i motljus - Grönt blir väldigt Grönt!

Kissekatten - oredigerad SOOC. Fotad i skugga. Testar liveviewformatet. Fotar som en kulspruta!

Närbild, fin skärpa, oredigerad fotad i mörkt ljus ISO 320 F2.8 125/1 sek

 

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page