top of page
  • Skribentens bildLinda Persson

Nikon D780 Recension/review del 3

Nu har D780 varit i min ägo ett bra tag. Den har fått bekänna färg under mina fastighetsfotograferingar i vår och ger fantastiskt fina bilder. Dock har jag ju haft vissa reservationer i mörker då den via sökaren har svårt att hitta fokus på motivet. Det fungerar mycket bättre i Live view. Där kickar Z-modellens algoritmer in och med 270 fokuspunkter blir resultatet mycket bättre. Inte 100% vill jag ändå säga men mycket bättre. (Träffsäkerhet via sökaren i mörker funkar bättre med D750 eller D7200 t.ex.)


Miriam Bryant - F/5.6, 320/1 sek, ISO 640 - 500mm - Fotad i starkt mörker med live view.


Det andra jag vill ta upp är användning av DX-gluggar på detta FX-hus. Det är ju SÅ smidigt!

Jag visste inte om funktionen som jag nu ska berätta om så jag började med att leta efter inställningen som finns på de övriga kamerahusen. Den där man ändrar bildstorleken så att det inte blir svarta kanter i bilderna. Det behövs inte här. Bakgrund: Jag lånade min sambos 18-200mm (dx) till en bilträff då hon inte varit helt nöjd med sina bilder. jag ville testa det själv då det ska vara ett bra objektiv generellt. Döm om min förvåning när jag startade upp kameran. D780 känner av DX-objektivet och ger dig en exakt ruta i skärmen vart du har ditt motiv och allt du behöver göra är att komponera bilden inom rutan och du har en perfekt bild - med DX-objektivet. Jag är så nöjd med den funktionen då jag har några DX-gluggar som jag tycker om att använda. Det kommer bli mer av den varan framöver, vid behov. (Har ett DX-hus men vill inte alltid ha med två kameror.)


Fotad med DX-glugg på D780 med hjälp av bildrutan i sökaren som ger exakta mått för komposition. Inga justerade inställningar behövs.


Sist men inte minst... så var jag och fotade Miriam Bryants konsert i Lokverkstan, Motala förra veckan. Hade mitt stora 200-500mm på då det var ca 1 200 i publiken och jag ville fånga artisten och publiken i bild på avstånd. Jag passade på att testa filmning i denna mörka lokal (handhållet) och med 8K HD så är resultatet enastående. En mörk, rörig lokal med 1 200 människor och kameran sätter filmen klockrent. SÅ NÖJD!


Miriam Bryant 6/7-2022 Lokverkstan, Motala - Filmad med Nikon D780 och 200-500mm


Så för att summera mitt ägarskap av Nikon D780 så är jag mer än nöjd. Skulle köpa en till om jag hade pengarna eller om det här går sönder. Skulle inte byta det mot en Z-modell än på länge då flera av z-modellens egenskaper finns i bl.a. Live view med ansiktsigenkänning, 270 fokuspunkter, 12 bilder/sek osv.


Som jag ser det har den bara två minus.

  1. Går inte att använda infraröd fjärrkontroll, måste köpa till extern fjärrstyrning

  2. Dålig fokus i mörker via sökaren. Man/jag vill inte alltid använda Live view.

Det är nog det hela och enda jag kan komma på.


Hoppas min recension har varit behjälplig till ditt val av framtida köp.


Tjillevippen!


PS Sista veckan att skåda mitt hedersfoto på Årets Mästarbildutställning på Galleri Kontrast i Stockholm. Öppet tisdag kl 12 tills på söndag (tror jag).

Senaste inlägg

Visa alla

Opmerkingen


bottom of page