top of page
  • Skribentens bildLinda Persson

Nikon D780 Recension Del 2

Nu har jag varit ägare av min D780 i några månader och har hunnit testa det vid några fotograferingar. Den första var en hundfotografering en kall men vacker novemberdag. Två speedy gonzales (Whippethundar) kom på besök och verkade ha hur kul som helst. Mitt problem blev genast uppenbart. Vanligtvis sitter mitt 24-70mm f2.8 på fullformataren men idag valde jag att testa min 70-200 f4. Detta för att jag vanligtvis föredrar det som porträttglugg. Skärpedjupet blir så vackert men det kom att bli en utmaning här. Hade testat kombinationen på mina katter - men dom är 16 år och rör sig inte speciellt fort, helst inte alls.

Fokuseringsbekymmer Nu befann jag mitt i en fotografering, ute i skogen bland mörka, mossiga grenar och motsolsstrålar. Ett fantastiskt vackert gyllene ljus men kameran ville inte fokusera. Jag krämade på ISOt ganska rejält, f4 med slutartid kring 1/250 sek nånting och blixt. Bild efter bild blev suddig genom ögonmusslan. Då slog hjärnan till och sa, sätt på liveview och använd fingret för fokus och som utlösare. Den ska fokusera blixtsnabbt med sina 270 fokuspunkter och är som en kulspruta. Hunden som skuttar omkring i en bra hastighet över stockar och grenar är svartvit. Eftersom den springer i cirklar så hamnar den stundtals i motsols och hur jag än gör så blir det inte fokus. Kameran letar och letar men till sist fick jag till några lekbilder som gick att rädda. Men det var mer tur än både skicklighet och teknikens under. Det här kräver fler tester för så här illa borde det inte vara med en top of the line kamera med senaste tekniken.

Whippet hunden Frost i full gallop
Efter många om och men fick jag några enstaka bilder i fokus men det var mer tur än skicklighet.

Jag planerar en uppdatering av 70-200 objektivet till f2.8 men jag står fortfarande lite undrande till varför den betedde sig så. Jag lät min sambo springa fram och tillbaka i skogen medan jag försökte få skarpa bilder. Det gick naturligtvis bättre. Fokus kom snabbare och bilderna blev okej. Dock hade ljuset ändrat sig till eftermiddagen och det var ljusare generellt. Så min enda förklaring är att det var en mörk hund i relativt mörk scen. Då kameran söker efter ljus vs mörker för att fokusera så var det kanske en för svår kombination just där och då, trots blixt och högt ISO. Men med det sagt, så är det nog det enda negativa jag har att säga hittills. Hade nyligen en bröllopsfotografering i knepigt eftermiddagsljus. Där agerade kameran precis som förväntat och det blev fina, klara bilder trots högt ISO i dimma.

Multiexponering Som den oplanerade Fine Artfotografen jag blivit så uppdagades multiexponeringsutbudet i menyn en eftermiddag i Borås. Istället för max 3 foton kan denna guldklimp, kallad D780, kombinera 10 bilder åt gången. Wow! Så coolt. Min fantasi skenar redan om framtida bilder och jag testade det på en stadsvandring i Varberg nån helg senare. Japp, det här gillar jag skarpt!


Photoshop

Jo, det var ett litet aber till... Som den dinosaurie jag är så sitter jag också med ett gammalt Photoshopprogram. CS6 Extended. Köpte den för ca sex år sedan och Camera raw funkade med D750 - men icke med D780. Det gjorde mig lite lätt förbannad, för att vara ärlig. CS6 kostade sina kronor och ören och att nu behöva uppdatera och betala en månadsavgift i - vem vet hur många år - kändes surt bara för att Camera raw inte längre gick att uppdatera. CS6 funkar alldeles utmärkt för den redigering jag vanligtvis gör men jag kan inte fota med en kamera vars filer jag inte längre kan redigera. Visst finns det gratisprogram men Camera raw är camera raw, ett grymt redskap. Så efter en massa mutter så köpte jag ett års prenumeration på CC 2021. Jag nöjer mig med det här. Att den saknar inbyggd blixt har jag redan glömt. Missar fortfarande att ISO-knappen flyttat till högerhanden emellanåt men det sitter allt mer och är obetydligt. Nikons D780 är ett fantastiskt kamerahus. Ska man uppdatera sig från D750 så rekommenderar jag att testa den här, utan tvekan.

Tjingeling


Nästa recension blir om min nya Daguerreotype - måste bara få till några ordentliga testfotograferingar när tid finnes. Eller kanske min nya Eizo redigeringsskärm med inbyggd kalibrering. Så nice!

Commenti

Impossibile caricare i commenti
Si è verificato un problema tecnico. Prova a riconnetterti o ad aggiornare la pagina.
bottom of page