top of page
  • Skribentens bildLinda Persson

Nikkor 18-200 och kromatisk aberration

Min fotoassistent, Carina Jonsson och jag var på en bröllopsfotografering i Öxareds bokskog förra helgen. Ljuset var toppen och bilderna blev riktigt bra. Hon fotograferar med Nikon D7200 och nikkor 18-200mm, senaste versionen. Den är skarp och hyfsat snabb - men vid genomgången av bilderna upptäckte jag ganska stark kromatisk aberration och det på 18 millimeter. Jag vet att min tidigare Tamron 70-300 hade sånt stundtals men 18-200 verkar vara snäppet värre.

Kromatisk aberration är ett slags brytningsfel i objektivglasen. Färgerna synkar inte objektet i bilden och ger en grön/violet (lila) skugga på t.ex. som här på grenar.

Jag vet flera professionella fotografer inom tidningsbranschen som fotar med just

18-200 för den ger skarpa bilder och är mångsidig och smidig att ha med sig. Kostnad ca 6 000 kr idag. Värt pengarna men den har nu visat en svaghet. Se bild!

Det ger ett ganska starkt lila/grönt skimmer i grenverken. Det är i kanterna det är som värst. Mitt i bilden är det inte nämnvärt synligt.


Kromatisk aberration nikkor 18-200, på 18 mm.

Med det sagt så går det att åtgärda i de flesta redigeringsprogram idag med okej till mycket bra resultat. I det här fallet med träden så kopierade jag lagret, samplade de violetta och gröna färgerna och drog ner färgmättnaden till närmast grått, då det funkar bra med bakgrunden. Marken ändrar också färg i och med manövern, men då la jag på en lagermask och tog fram färgerna från lagret under och bilden blev som ny. Ett tips!


Letade fram en gammal bild tagen med mitt Tamron 70-300 mm för ca 2 000 kr. Den ger också kromatisk aberration men här på 300 millimeter. Dock inte lika framstående som 18-200 mm.Kromatisk aberration Tamron 70-300, 300mm. Inte lika tydligt men ändock där på kronbladet som ett lila skimmer.

Det var vad jag hade idag. Nästa helg är det vernissage i Romele Konsthall. See you there or be square!


Tjillevippen!


PS! Ny upptäckt med mitt D780 hus. Det går inte att använda fjärrkontroll. Blev faktiskt svårt chockad och förvånad. Jag skulle fota från stativ och kunde inte hitta fjärrinställningen i menyn. Fick googla och hittade att nej, den funktionen är borttagen. VARFÖR NIKON, VARFÖÖÖR???
Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page