top of page
  • Skribentens bildLinda Persson

Möte med Elisabeth Ohlson på Abecita i Borås

Det var vernissage på Abecita Popkonst & Foto den 16 maj 2024. Min sambo och jag ville inte missa detta för något. Utöver namnkunniga Elisabeth Ohlson (Och sambon Cecilia Uddén son var moraliskt stöd) var det ytterligare ett gäng fotografer som skulle ställa ut och det blev en lyckad blandning med mycket sevärt och tankeväckande.


Det var knökfullt med folk redan när vi anlände. Sorlet hördes ut genom de öppna fönstren på byggnaden. 18:30 skulle presentationen dra igång och redan en stund innan hade personalen fått stoppa folk i dörren. 250 i publiken och ännu fler väntade utanför på att få komma in.
De utställande intervjuades en efter en, och en timme senare fick vi besökare fri lejd att strosa runt och begrunda verken samt prata med konstnärerna om man ville.


Även om jag själv är dålig på gatufoto så uppskattar jag verkligen den konstformen. Den ska vara äkta och i stunden utan förvanskning. Detta har Birgitta Nilsson, tidigare modell numera fotograf, lyckats otroligt bra med. Hennes djupt svarta printar med blicken och känsla för ljuset i motiven var det bara att sjunka in i tavlorna och njuta. Livet på gatorna i fattiga Palermo är allt annat än enkelt - i all enkelhet. Gå se!


Över till det huvudsakliga, Elisabeth Ohlson. Fotografen vars första utställning Ecce homo skakade hela världen där hon tolkar bibliska händelser med HBTQI+ tolkningar. Något som orsakade ramaskri och hurrarop i olika läger och orsakade dödshot på hennes person. Men hon fotar så mycket mer. Ohlson har gått ut med att hon är obotligt sjuk i cancer och att detta kommer bli hennes sista utställning med blandade verk från hennes karriär. Regelrätta porträtt, Ecce homo, ID:trans m.fl. När den värsta uppståndelsen lagt sig på Abecita lyckades jag ta mig fram och be om att få en bild tillsammans med henne samt berömma henne för hennes livsverk och inspirerande arbete. Hon la en varm hand på min axel så att min sambo fick trycka av ett par bilder. Även Frida Marklund, modefotograf, ställde ut med spännande tavlor med foton tagna mellan olika tagningar, dvs det spontana som sker när inte arbetet styr. Bland annat återfinns Zarah Larsson bland alstren men även annat ögongodis.Utställningen pågår till början av oktober. Gå och se!


Linda

2 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page