top of page
  • Skribentens bildLinda Persson

Kompositionsteknik med Anton

För ett tag sedan hade jag en privatelev med lite förkunskaper om själva kamerateknikbiten men som ville förstå kompositionsteknik bättre. Han kände till de gyllene reglerna men kanske inte riktigt hur man utför dem rent praktiskt. Tänkte nu att jag lite lätt ska förklara "Den gyllene regeln" eller tredjedelsregeln som det handlar om. För att få balans i en bild krävs vissa element. Räta linjer, luft och balans mellan objekt, ram och bakgrund.


Ett ansiktsporträtt i stående format bör fylla 2/3 av bilden nedifrån och vara fri från "information" den översta tredjedelen. Ett alternativ är att ansiktet fyller översta tredjedelen medan bröstkorg och axlar täcker de nedre två - beroende på vad för slags ansiktsporträtt du vill ha. Då är ansiktet det väsentliga och kräver full fokus och skärpa. (Ögonen ska alltid vara skarpa!) Däremot kommer det inte att fungera med ansiktet i nedre tredjedelen och annat i de övre två. Det blir helt fel balans. Ett ansiktsporträtt i landskapsformat kan placeras i vänsterkant, mitten eller i högerkant. Då fylls endast en tredjedel av bilden för att skapa balans och en historia. För det är också en vital del i en komposition. Att det du producerar berättar en historia. Genom att personen tittar åt höger, då placera personen i vänster kant och ge två tredjedelar luft kan man utläsa att det är något speciellt personen tittar på. Gör man tvärtom och sätter personen i vänsterkant medan hen tittar åt vänster så kan du lika gärna låta personen titta in i en vägg. Det blir helt fel och den som ska titta på bilden blir troligtvis konfunderad och sedan ointresserad. Det blir helt enkelt fel balans.


Det här är enkelt förklarat.


Tänk nu en ensam fågel i dimma och du ska fota den i landskapsformat. Du kan placera den i flera olika rutor (3x3 om du delar upp bilden för ditt inre) men med all negativ rymd skulle den bli väldigt läcker om du delar bilden (för ditt inre) i två trianglar från övre vänstra hörn till nedre högra, placerar fågel i högra tredjedelen typ mitten och resten av ytan vara tom. Då har du troligtvis fångat ett ögonblick med en vinnande komposition.


Jag har skapat ett kompositionsdiagram för att visa hur du kan föreställa dig fotot i tanken när du ska fotografera. Kan du få till det så har du kommit en bra bit på vägen. Tredjedelarna kan placeras lite överallt i den totala rutan. Det beror helt på vad du ska fylla fotot med för innehåll men tänk på balansen! Observera färgbalansen! De mörka färgerna gör diagrammet "tungt" i överdelen. Det gör det lika viktigt att ha koll på färger som innehåll som räta linjer. Sedan var det det där med räta linjer, ja... glöm inte att ha koll på horisonten. Bilden kan vara jättefin men en sned horisont i en vacker solnedgång är ett stort Nej.


Det var lite lätt om kompositionsteknik. Boka gärna in en privatlektion om du vill få lite mer ingående tips då det inte alltid är riktigt så enkelt som jag beskrivit det här. Jag kan förklara med och ge inblick i ljus, skuggor och objekt vs subjekt.


Tack för mig, leverpastej!


Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page