top of page
  • Skribentens bildLinda Persson

In a macro world - Nya världar i världen

Nu har jag bokstavligen krupit på knäna i skogen i några veckor och bekantat mig med mitt senaste objektiv, Tamron 100mm f2.8 macro. Har redan skrivit om objektivet men har mycket kvar att lära. Dock har jag nu insett vilken fantastisk bokeh den ger i macroläget - om man har rätt vinkel. Outstanding vackert.

Det är såpass att man till och med kan skapa otroliga kompositioner tack vare bokehn med sina stora vackra ljusringar. Det blir som en inramning av motivet och det är så fint. Inte nog med att jag nu upptäcker helt nya världan, jag har redan lärt mig massa nytt också. Visste du att det finns en lav som heter Blombägarlav? Inte jag heller, men nu vet jag, och den är väldigt färgglad och vacker. Den enda i sitt slag. Har man tur så kan man finna den långt ner på backen bland förmultnande stubbar, mossa och trumpetlav.


Det som jag hunnit ta till mig är att det är en otroligt DOF i macroläget, alltså skärpedjup. Det är bara millimeter av motivet som är skarpt och det kan innebära att stativ och bildstackning krävs - om man nu inte vill ha minimal skärpa. Bilden av blombägarlaven är stackning av fem-sex foton för att få mer av den röda frukten att vara skarp, även om den inte är 100%. Hade krävts fler bilder och stadigare hand för att få hela motivet skarpt men jag är fortfarande i övningsstadiet. Jag gillar dock det jag ser så framöver så kommer det komma riktigt vassa bilder - om jag får tid. (Har mycket på schemat närmaste månaderna.) Jag kan nästan lova det i all min blygsamhet. *ler lite fint och blygsamt*
Ska inte skriva så många rader idag (heller) utan bilderna får tala för sig själv.


TJillevippen och god fotosättning på kameran! (Och God Jul!)Frusen björnmossa i vintersol - kolla bokehringen från solen!

Men alltså, kolla bokehn bakom trästumpen!!! Min mest lyckade photo stacking hittills. *nöjd*

Blombägarlav bland snökristaller och barr

Mikrogran i bokehring - Vilken spännande miljö den växer i. Som på en annan planet.

Comments


bottom of page