top of page
  • Skribentens bildLinda Persson

Golfsession gav mersmak

Förra helgen hängde jag på ett gäng golfare på en runda (som tog sex timmar inkl resa). Jag ville testa sportfotografering med olika vinklar och inställningar. Både genom långexponering och väldigt snabb slutare. Vad är då bättre än golf när det tar sån himla lång tid att gå en runda. *skratt* Inte nog med att det var midsommardagen, det var 25 grader varmt också. Resultatet blev därför häftiga effekter med dammrök efter slagen. Kan bara säga att jag är nöjd med resultatet även om jag inte fångade ögonblicket jag var ute efter, när wedgen träffar bollen, ögonblicket då bollen komprimeras till halva storleken av kraften från klubban. Lyckades dock fånga när den expanderade igen i vägfarten. Ska fota en tävling om två helger, också för min egen skull men skulle någon vilja ha sin golfrunda fotad av mig så är jag öppen för bokning. Det är bara att skicka PM.


Jag bjuder här på ett smakprov med extremt snabb slutartid.


Strax efter bollträffen - Av slagets kraft kan man se klubban böja sig. Inställningar F4, ISO 1000, 1/4000 sek

Jag använde min Nikon D780 och 70-200 f4 objektiv. Objektivet är underbart för ändamålet. Ibland önskar jag att det var en f2.8 men det medför betydligt mer vikt. Att gå omkring med en kamera på flera kilo runt halsen i fyra timmar är inte helt hälsosamt. Det är inte heller hållbart att plocka upp och stoppa ner i en kameraväska efter två minuters fotografering för att gå till nästa slag, plocka upp, fota två minuter och stoppa ner igen. Så jag bar omkring den i handen eller runt halsen. Mest logiskt, tänker jag. Jag har kommit till ännu en slutsats med D780:n som fortfarande är relativt ny på marknaden. Minsta mörkerförhållanden och den har betydligt svårare att fokusera. Nu har jag upplevt det så många gånger att det bara kan vara kameran som brister i funktionen. Dessa problem har jag inte haft med varken D750 eller D7100 eller D7200.

Jag satt i skugga för att fota några utslag från Tee. Fokus på bollen, slutaren på femtusendels sekund. Trycker av... och det blir bara två bilder på nån sekund. Klick... klick. Det är den största besvikelsen med kamerahuset som annars levererar guld. Högt ISO är inga problem, blir skarpa fina bilder och bruset går lätt att redigera i camera raw. (Det och att den inte har infraröd mottagare för fjärrkontroll. Varför liksom???)


Nej, nu är det dags att förbereda inlämningarna till foto-SM. Har flera klara men finputsar på några som jag känner kan behöva lite finlir än. Snart smäller det. Häpp!

Tjillevippen!Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page