Augusti har alltid varit en favoritmånad att fota i. Morgon och kvällsljuset är fantastiskt vackert och sen har vi perseidregnet (stjärnfall) runt den 13 augusti som har blivit en liten grej för mig att fota. Som tur är är jag ledig mellan 12-13 augusti och 13-14 i år så jag har två nätter på mig att fota om ena natten skulle vara mulen.
Hur som helst... nu har jag dragit igång mina fotokurser igen. Så roligt! Igår träffade jag Viktoria som bokat in sig för lite hjärngympa. 1 1/2 timmer per gång kör vi och det blir en hel del information att ta till sig. Som vanligt börjar jag att förklara kamerans basfunktioner/inställningar och hur det är tänkt att dessa skall fungera. Förstår man innebörden av S, A och M så kan man snart ta sig ifrån autoläget och få mer kontroll på bilden. Men som jag också sa: "Det är inte fel att fota i auto. Det beror ju helt på vad du är ute efter med bilden."
Slutaren fungerar som ditt öga. Öppet öga och mycket ljus kommer in, jättesnabb blinkning och det är svart i det ögonblicket. Lång slutartid (t.ex. 1 sekund) = mycket ljus in i kameran. Kort slutartid (t.ex 1/800 sek) mycket lite ljus och bilden kommer troligtvis bli mörk. Men det kan du justera med A-inställningen som är bländaren (även kallad f-stop). Ju lägre F-tal du har (t.ex. f2.8) desto ljusare blir bilden och högre ljusinsläpp. Högra f-tal och bilden blir mörkare - Men också skarpare. Det är med bländaren du bestämmer skärpedjupet i en bild exempelvis i ett porträtt. Med inställningen f2.8 får du mycket bakgrundssudd/oskärpa medan f11 ger en tydligare bakgrund om inte helt skarp. Det beror helt på vad du är ute efter. Vid landskapsfotografering vill man oftast att allt ska vara skarpt och då är ett högt f-tal något att sträva efter. Och ju högre f-stop desto större chans att du kan behöva justera ISO. ISO hjälper till att justera ljuset i hela bilden. Är det mörkt ute och du vill ha en skarp bild med högt f-stop så kan du behöva kompensera genom att öka ISO:t. Normalt står ISO:t på 100 som är ett neutralt läge, kan man säga. Öka till ISO 400 och bilden blir genast ljusare. ISO 1000 kanske blir jätteljust, om du inte fotar natthimmel. Det man måste tänka på med ISO är att ju högre ISO-tal, desto grynigare blir bilden. Det blir alltså små färgstick i bilden som uppfattas som grynighet. En del fotografer vill ha det i sina bilder (street är ofta en sån genre) andra avskyr det som pesten. Själv föredrar jag en så ren bild som möjligt och försöker jobba runt problematiken så att jag inte behöver använda för så ISO. Men i vissa bilder kan jag tycka att "grynet" är fint och passande. T.ex. i svartvita bilder ibland. Istället använder jag gärna exponeringsknappen för att kompensera. Den lilla som ser ut som ett +/- tecken - oftast ovanpå digitalkameran. Ljusa upp bilden upp till fem steg eller mörka ner upp till fem steg. Jag mörkar gärna ner bilden något med den tekniken vid solupp- och nergångar för att fånga färgerna bättre. Mycket information men förhoppningsvis hjälpsam sådan. Vi hade tur med vädret och fick mycket gjort på den en och en halv timme Viktoria var här. Nästa gång blir det en kortare repetition av det vi gjorde igår samt lite mer praktisk fotografering bl.a. fota rörelse och bemästra närbilder. Hennes tanke med kursen är att lära sig funktionerna bättre så att hon kan fota analogt. Då är digitalkameran ett bra övningsredskap. Det är inte lika mycket utrymme för misstag med en 24-bilders rulle som man fotade med förr. Numera är det rätt så dyrt med sån film. Nä, här blir inga barn gjorda. Dags att ta tag i vardagssysslorna.
Tjillevippen!
Comments