top of page
  • Skribentens bildLinda Persson

Dags att flytta? Tips inför fotografering

Uppdaterat: 19 apr. 2023

Nu börjar säsongen dra igång då allt fler väljer att sälja sina hem 2023. Bästa marknadsföringen är snygga bilder men vad är det folk vill se?


Det finns två typer av bilder. De som visar hur rummet ser ut och de som visar hur det skulle kunna se ut, det senare oftast stylade visningar och fotograferingar. En sak som är "förbjudet" är att fota bilder som får perspektiv och storlek att se annorlunda ut än verkligheten. Det är en big no no för mäklarfotografer och det gör man genom att ha koll på sitt vidvinkelobjektiv. Runt 14 mm är minimigräns inomhus för att perspektiven inte skall förvrängas.


Hur ska jag som fotograf kunna ta de bästa bilderna av just ditt hem? Det finns några saker du kan och bör tänka på. 1. Städa! Dvs dammsug, tvätta fönster, torka bord osv.

2. Plocka undan allt som ligger på golvet, göm sånt som inte du vill visa i bild. Ex. barnleksaker som inte tillför något. Dock kan t.ex. en gunghäst vara en fin detalj

som visar att det här kan vara ett barnrum osv. Plocka undan även utomhus! Inga vattenslangar, cyklar, färgglada leksaker, skottkärror och krattor etc. 3. Ha inga personliga saker framme. Exempelvis familjeporträtt, underkläder/kläder disk, mat, cigaretter etc - saker som helt enkelt inte tillhör det som ska säljas. 4. Se till att allt är färdigt INNAN fotografen kommer. Vi har väldigt begränsat med tid att utföra planritning och fotografering. All tid du tar för att "justera," möblera och städa när fotografen är på plats, desto mindre tid har fotografen på sig att ta de där riktigt fina bilderna och vinklarna som du helst hade velat ha. De flesta av oss jobbar för en förmedlare och vi får avsatt tid beroende på vad och hur mycket som skall göras. Det kan handla om 30 minuter till omkring 2 1/2 timme. Då har vi inte tid att vänta på att saker och ting skall ändras. Handlar det om en filt som skall rättas till eller en blomkruka, det är inga problem men när ett vardagsrum möbleras om mitt i fotograferingen - det funkar inte och ja, det har jag varit med om. Blev en timme sen till nästa fotografering och fick merarbete för att jag var tvungen att ringa runt och ändra tider. Det uppskattas inte.

5. Överskatta inte ditt hem. Det är lätt att bli hemmablind och övervärdera det man har. Bilderna blir så som ditt hem är. Bor du inte i ett palats, då får du inte bilder som i ett palats. Fotografen är däremot professionell och väl utbildad för mäklarfotografering och vi ser de vinklar och ljus som behövs för bra bilder. Allt där emellan är upp till dig och hemmets utformning. Vi redigerar inte bilderna så att de ser bättre ut än verkligheten.

6. Sist men inte minst. Berätta innan vad du tänkt i bildväg om inte mäklaren är med. Han/hon/hen vet vad den vill ha för att sälja ditt hem på bästa sätt. Resten sköter fotografen.


Lycka till! Linda

Stylad lägenhet
Stylad lägenhet - säljer en idé om hur det kan se ut

Ostylat hem
Ostylat hem - visar hemmet som det är

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page